Все повече хора по света, а и вече у нас, избират свободата да бъдат фрийлансъри. Само в САЩ в момента 30,2 милиона души работят на свободна практика, а до 2020 г. се очаква техният дял да се увеличи до 38 милиона души. Ако и вие сте тръгнали по този път на развитие, ви даваме три съвета, публикувани от сайта Mashable, за това как да направите бизнеса си по-успешен през новата година.

1. Погрижете се за осигуровките си

Когато работите за дадена компания финансовият и счетоводният отдел там се грижат всичките ви необходими осигуровки да бъдат внесени. Като фрийлансър обаче това зависи изцяло от вас, а понякога е трудно, когато получите парите кеш, да отделите от тях за тези задължения.

За да ви е по-лесно, можете да си направите спестовна сметка, от която да превеждате всичките необходими вноски, такси и данъци. Идеята е да я захранвате с малка сума всеки път, когато получите пари по някоя изпълнена поръчка.

2. Разделете финансите си, нужни за бизнеса и за личния ви живот

В случай, че вие сте си шеф и сте този, който разпределя финансите, задължително сложете стена между тези, необходими за бизнеса ви и тези за лични нужди. Добър вариант е да си направите дружество с ограничена отговорност, като по този начин, каквото и да се случи с работата, от това да не пострадат спестяванията и имуществото ви, които не са за работни цели.

3. Отделяйте си време за разпускане

Често, когато клиентите знаят, че сте фрийлансър, смятат, че няма значение кога вършите професионалните си ангажименти и гледат да ви възлагат все повече поръчки.

Въпреки че сте на свободна практика обаче не е необходимо да приемате всеки възложен проект. От особена важност е да се научите да отказвате, когато е необходимо, за да не страда личният ви живот и да имате време за почивка. Фиксирайте си конретни дни и часове от седмицата, през които да правите неща, носещи ви удоволствие.