Седмицата ще бъде ключова за бъдещето на Каталуния, така и за оставането на Корнелия Нинова начело на БСП.

Парламентът на Каталуния най-вероятно ще обяви едностранно независимостта на областта на 27 октомври, твърди в. "Расон".

Според изданието каталунският премиер Карлес Пучдемон и неговият заместник Ориол Жункерас са обсъдили ситуацията в автономната област и са се разбрали идната седмица да обявят излизането й от състава на Испания.

Каталунските власти предприемат тази стъпка, след като през уикенда испанският премиер Мариано Рахой заяви, че задейства член 155 от конституцията, който не е прилаган никога досега. Така Мадрид иска да разпусне каталунското правителство и да се организират избори в областта до половин година.

На 1 октомври в Каталуния се проведе референдум за излизане от състава на Испания. Участваха 2,28 млн. от общо 5,31 млн. гласоподаватели, но 90,18% от тях се обявиха за независимост. Мадрид обяви референдума за незаконен и не признава резултатите му.

На 28 октомври Корнелия Нинова ще се опита да обедини социалистите около себе си на свикано за целта заседание на конгреса на БСП.

Конгресът на БСП не се свиква, за да се види кое лоби е по-силно в партията, а за да се обсъди каква алтернатива може да бъде БСП, припомни лидерът на социалистите.

"Вече не е достатъчно БСП да е алтернатива на ГЕРБ и управляващите - трябва да се заявим като алтернатива на модела, изграждан в последните няколко десетилетия. Модел, чиято еманация е лицето на ГЕРБ, лицето на този модел е ГЕРБ. И той е много повече от секторните им политики, напоследък той е рушене на държавността, нефункциониране на институциите, посегателство върху принципите на правовата държава, посегателство върху демократични принципи, използване на държавната машина и на институциите не в услуга на хората, а в услуга на една партия, на един човек и път към една партия, една държава- това ни се случва напоследък. За да не се разбере това, се минаха всякакви граници", призова Корнелия Нинова.

Европейският парламент ще обсъди във вторник убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция, показва програмата на седмичното заседание в Страсбург.

В понеделник вечер евродепутатите ще разискват доклад за минималните доходи в ЕС. Очаква се те да призоват всички държави в ЕС да въведат подходящи минимални доходи като средство за борба с бедността.

Във вторник Европейският парламент ще обсъди резултатите от последното заседание на Европейския съвет, когато бяха приети заключения в областта на отношенията с Турция, Великобритания, Иран, Северна Корея.

В сряда ЕП ще обсъди въвеждането на единна система за проверки по външните граници. Предвижда се в тази система да бъдат записвани имената, пръстовите отпечатъци и снимките на преминаващите чужденци, включително датата и мястото на влизане в ЕС.