На 2 април 2023 г. българите бяха призовани пред урните на поредните предсрочни парламентарни избори. Те вече бяха гласували през октомври 2022 г., ноември 2021 г., юли 2021 г. и април 2021 г. Точно в тази изборна суматоха, в която вотът не излъчи ясен победител, Мария Габриел, младият европейски комисар по иновациите и младежта, 43-годишна, франкофон, беше призована да се опита да състави ново правителство. Неделя, 7 май, тя получава обаждане от председателя на партията, към която принадлежи, ГЕРБ. Бившият министър-председател Бойко Борисов й предлага да си опита късмета. Тя предупреждава съпруга си Франсоа Габриел, в момента заместник-началник на кабинета на Роберта Мецола, председател на Европейския парламент. Това пише френското списание Le Point в специален материал за българската еврокомисарка и номинирана за премиер Мария Габриел.

Много трудна задача, честно казано, да се съберат толкова различни и антагонистични партии в този български политически пейзаж, където Русия дърпа много конци в държавния апарат и мафията. Не повече от предишните, вотът от 2 април не позволи да бъде излъчено мнозинство. На първо място са ГЕРБ с 25,4%, непосредствено пред ПП на Петков (бивш премиер, близък до либералите) 23,55% и партия Възраждане (националисти и евроскептици) на Костадин Костадинов (13,58%). На Мария Габриел се предлагат два избора: или да пробва коалиция с Петков, или да събере няколко малки партии, сред които партията на турската общност (13,18%), социалистите (8,56%) и антисистемната партия на Слави Трифонов, телевизионен водещ и певец, който влезе в политиката, имаше кратковременен успех и след това се срина (3,94%).

Избрана за най-добра в ЕНП

За да изпълни своята деликатна мисия, Мария Габриел е в неплатен отпуск от задълженията си като еврокомисар през периода, необходим за съставянето на това ново правителство. Ако не се стигне до успех, тя ще се върне към своя европейски мандат - задача, към която е силно пристрастена от четиринадесет години.

Тя изкачва стъпалата на властта, вземайки по четири наведнъж: член на Европейския парламент през 2009 г., удостоена с титлата "Европейски депутат на годината" през 2013 г., преизбрана през 2014 г., тя вижда политическата си тежест да нараства, като е избрана за най-добра от заместник-председателите на групата на ЕНП (Християндемократи). Говори се също, че Урсула фон дер Лайен, председател на Комисията, също от ЕНП, се възмущава от появата на този млад талант и прави всичко, за да я държи в неведение. Фон дер Лайен обаче тези дни улеснява и политическото й бягство в България.

Върл работохолик

Мария Габриел се присъедини към Европейската комисия на 7 юли 2017 г., заменяйки за кратко сънародничката си Кристалина Георгиева. По това време тя отговаряше за ресор "Цифрова икономика и общество". През май 2019 г. тя води листата на ГЕРБ по време на европейските избори и наваксва критична ситуация за партията си, като печели у дома, в София, вечерта на 27 май с 31% от гласовете.

Неуморна и работлива, Мария Габриел е в състояние да направи впечатляващ рейд от работни дни, докато изнася около десет речи на месец на различни форуми в цяла Европа, да не говорим за пътуването между трите си места на пребиваване: Брюксел, София (където е израснало детето й ) и Страсбург, крепостта на нейния съпруг и седалище на пленарните сесии на Европейския парламент.

Името на Мария Габриел дори беше споменавано през 2019 г. между държавни и правителствени ръководители, докато бяха заплетени в кашата за "топ позициите" в ЕС. За известно време Мария Габриел беше спрягана за ръководител на европейската дипломация. Накрая при окончателното приземяване на "топ позициите" източноевропейските страни отпаднаха и именно испанецът Борел пое поста върховен представител за външните отношения.

От IEP Бордо до София

Зад този стремителен възход стои силен човек във всеки смисъл на думата: Бойко Борисов, българският министър-председател, бивш шампион по карате, надушил таланта на младата си сънародничка, докато тя е във Франция, в IEP Бордо. Тогава Борисов беше кмет на София, но вече мислеше за бъдещето. Мария Неделчева (моминското й име) представя работата си върху демократичния преход в България. Кметът на София се готви за Европейските избори през 2009. В края на срещата им той й дава една седмица да напише програмата на партията и сумата, необходима й за да се върне в София. Тя ще отложи завръщането си с две седмици, за да не изостави студентите си от Бордо насред нищото и да завърши учебните си модули...

В крайна сметка Борисов й готви изненада: тя се озовава в листата на ГЕРБ, на избираемо място. Никога не е мислила за политика. Смяната се извършва с един замах. И всичко става много бързо...

Влюбена в Монтескьо, Монтен и Мориак

Семейството на Мария Габриел не е част от комунистическата номенклатура, управлявала държавата с желязна ръка. Майка й, медицинска сестра, не е имала възможност да учи за лекар, именно защото не е от управляващата каста. Баща й е работил в обувна фабрика в Гоце Делчев. Това македонско планинско градче заимства името си от македонски революционер, който е обект на спор между България и Република Северна Македония... Завършила български и френски език в Пловдивския университет, Мария Габриел заминава за Бордо в началото на 2000-те.

Тя не е избрала случайно столицата на Аквитания. Любовта й към френската литература я кара да изследва по-отблизо произведенията на Монтескьо, Монтен и Франсоа Мориак. Сред българските писатели и поети тя се възхищава особено на Иван Вазов, Христо Ботев (също смятан за национален герой) и Гео Милев (бащата на писателката Леда Милева). Жалко е, че думата "култура" отсъства от заглавието на ресора й. За щастие не отсъства от живота й. И европейските автори са й благодарни за борбата, която тя води по време на председателството на Юнкер, за да бъде приета "Директивата за авторското право" въпреки изключителния натиск от страна на Gafam, нетърпеливи да захранват техните платформи, без да плащат за съдържанието на пресата...

По време на председателството на фон дер Лайен българският еврокомисар задълбочи мрежите на европейските университети, защити бюджета за научни изследвания, въпреки че страните членки се възпротивиха за сметка на ожесточените преговори по плана за възстановяване. Урсула фон дер Лайен й поверява ресор, близък до сърцето й, "новия европейски Баухаус", нов начин за съчетаване на устойчивост, естетика и приобщаване. Начин за финансиране до 85 милиона евро на съвременни артисти и архитекти в иновативни постижения.