През декември 2022 г. здравни експерти от Великобритания предупредиха, че в Обединеното кралство много бързо се разпространява силно заразната болест коклюш, известна като "100-дневната кашлица". Случаите на бактериалната инфекция там скочиха с 250%.

Защо се случи? Според тяхната Национална здравна служба след годините на социална дистанция и носене на предпазни маски по време на пандемията, бактерията е намерила пролука да се разпространява. А пролуката е отворена от пропуснати задължителни имунизации пак по време на COVID-19, когато за дълги периоди от време болниците бяха недостъпни за превенция.

Предупреждението беше издадено през декември, но ръстът на заразени беше регистриран още през юли.

Коклюшът започва като настинка и прогресира до продължителни, интензивни и мъчителни пристъпи на кашлица, които продължават до 3 месеца, предупредиха експертите им. Най-опасен е за бебетата и малките деца, защото пристъпите могат да бъдат по няколко за час, да причинят мозъчен кръвоизлив, травма на ребрата, гърчове, смърт.

Специалистите казаха и нещо друго - заболяването е предотвратимо, ако майката е ваксинирана по време на бременността и нейните антитела достигнат до плацентата, предпазвайки бебето, докато му бъде поставена първата ваксина срещу коклюш (като част от многокомпонетна ваксина) през втория месец. Защо се налага - защото последната реимунизация на бъдещата майка е направена на 12-годишна възраст (ако е направена изобщо). Имунитетът, който е бил създаден не пази вечно, жените раждат на все по-късна възраст и антителата им срещу болестта, създадена от ваксината, вече са малко или ги няма.

В края на 2023 г. в Обединеното кралство започна проверка на пациентските досиета, за да се установи има ли пропуснати имунизации и те да бъдат компенсирани. Великобритания съвсем не е изолиран случай, за ръст на заболелите от коклюш съобщиха и други европейски държави преди месеци. И те взеха мерки.

Предупреждаваха и нашите здравни експерти, но нищо не последва. Две починали бебета обаче рязко променят нещата. Изведнъж ресорното министерство се раздвижи, последва брифинг, набелязаха са мерки. Тепърва общопрактикуващите лекари ще преглеждат имунизационните паспорти на децата в листата си.

Ситуацията с овладяването на разпространението обаче допълнително се усложнява от трудния достъп до диагностика. Труден, защото коклюшът се доказва с ПСР - изследване, което лабораториите много бързо започнаха да рекламират, и струва "само" 60 лв. При това не се прави навсякъде.

Лекари заговориха за реваксинации на възрастното население, но ние и такава готовност нямаме - въпреки очаквания пробив на коклюша. Едва ли сме си мислели, че ще ни се размине, щом е факт около нас.

Историята с пробива на коклюша и други забравени болести обаче е още по-стара. Започва още в края на 90-те години на миналия век, когато д-р Андрю Уейкфийлд (може би хирург, може би гастроентеролог) публикува собствено "изследване", в което открива "връзка" между ваксината срещу морбили, паротит, рубеола и аутизма. Години след това Британският медицински съвет отне лиценза му, след като се доказа, че "сензационното му откритие" се базира на фалшифицирани данни, за които му е било платено. Сред антиваксърските среди обаче неговата популярност не намаля.

Вредата беше нанесена и в следващите години националните здравни служби периодично съобщаваха за огнища на болести, които бяха обявени за победени.

Коклюшът съвсем не гази за първи път малки деца и у нас. През 2018 г. огнище на болестта избухна в Пловдивско заради отказ от имунизации. Огнището беше сред ромската общност. Поразените бяха бебета и малки деца. Сега историята се повтаря и както е показал опитът, ще се повтаря и занапред.

Колко са имунизираните деца е трудно установимо. Както спомена един общопрактикуващ лекар преди дни - "явлението ваксинирани деца на хартия е публична тайна". Това явление е факт от години, борбата срещу него е обречена, тъй като в заверата са и лекарят, и родителят. Какво може да мотивира един медицински специалист да отбележи в досието на детето непоставена ваксина, можем да коментираме безкрайно. Другият сериозен проблем е силната съпротива срещу имунизациите сред новото поколение родители. Те бяха допълнително стимулирани от провала на ваксинационната кампания срещу COVID-19, която беше саботирана дори от медицински специалисти и доведе до крайно незадоволителните 30-ина % ваксинирани у нас. Срамно нисък ваксинационен обхват, който твърдо ни закотви на опашката.

Докато теорията за "експерименталната течност" (ваксината срещу COVID) можеше да бъде удобен мотив за отказ от нея, тук имаме обаче 100-годишна история на ваксина, която е доказала, че работи, че не "убива" и е пазила поколения новородени и малки деца от смърт. Вероятно това е пренебрежим факт за твърдо убедените във "вредата" от ваксините и опита на конспиративните сили да променят ДНК-то ни, да редуцират световното население, че ставаме много, или някаква друга глупост, на която човек може да се натъкне, ровейки из социалните мрежи.

Може би има истина в неприятното заключение - магарешката кашлица ходи по магаретата, но умират децата им.