Китайската интернет търсачка и технологичен гигант Baidu вече е вторият най-голям доставчик на смарт говорители, според нов доклад на Canalys, пише The Verge.

Изследователската фирма твърди, че Baidu изпреварва по темп на растеж Google със завладяването на 17,3% от световния пазар с 4,5 милиона направени доставки през второто тримесечие на 2019 г., което представлява невероятния ръст от 3 700% спрямо миналата година. Все пак Amazon остава лидерът с повече от 25% пазарен дял и извършени 6.6 милиона пратки.

Говорителите с изкуствен интелект (AI) на компанията работят на платформа наречена DuerOS. Първоначално Baidu се насочват към продажбата на скъпи говорители, но не постигат особен успех. Отскоро от китайската компания стимулират продажбата на много по-евтини модели като основният Xiaodu се продава за едва 89 юана (приблизително 12 долара). Според Canalys, Baidu изпреварва и предишен лидер Alibaba през първото тримесечие на тази година в Китай.

Baidu е готов да спечели битката с Google за китайския пазар

Baidu е готов да спечели битката с Google за китайския пазар

Американските ИТ компании нямат свобода на действие в страната

Трябва да се отбележи, че Baidu и Google не са преки конкуренти - Baidu продава продуктите си основно на родния си пазар, докато Google го прави почти навсякъде, освен в Китай. Невероятният растеж на китайската компания обаче през последната година демонстрира размера и динамиката на китайската AI екосистема.

Миналата година изпълнителният директор на китайската компания Робин Ли заяви, че вероятно Baidu няма да се тревожи за повторно влизане на Google в китайския пазар.

От друга страна, американският технологичен гигант притежава предимството, че може да се насочи към други страни като например стартирането на Nest Hub - бранда на компанията за умни устройства (преди с името Google Home Hub) в Индия, който е друг потенциално огромен пазар.