Повечето изпълнителни директори се притесняват от начина, по който ще кажат нещо в публичното пространство. Затова възлагат тези задачи на служителите от прес отделите. Не и Илън Мъск. Той не само няма притеснения да говори пред медиите, но се слави и с харизматично общуване. Това общуване се изразява с някои от следните доста неочаквани изказвания.

"Ако имаше начин да не ям, за да работя, тогава нямаше да ям. Искаше ми се да мога да си набавям хранителни вещества без да отделям време да се храня." Цитатът е от биографията на Мъск, а думите казва на Кристин Никълсън, с която се запознава в колежа.

"Мисленето ми е на самурай. По-скоро предпочитам сепуко, отколкото провала." Казаното отново е извадено от книгата.

"Искам да кажа на тези хора, че когато фалираме ще имат много време за своите семейства." Част от думите, които Мъск използва, за да стимулира служителите непрекъснато да полагат усилия, за да изкарат Tesla от трудния период и да не се стига до фалит.

"Семейството ми мисли, че Русия ще ме унищожи." Когато собственикът на няколко технологични компании започва да жъне успехи с Space X, прави САЩ доста по-равностойна по космическо отношение с Русия, а това кара руснаците да му имат зъб.

"Бих искал да имам повече време за срещи. Трябва да си намеря приятелка. От колко време на седмица се нуждае една жена? Вероятно 10 часа. Мисля, че това е минимумът." В биографията визионерът казва, че иска да посвети повече време на срещите с жени.

"Ако има някой, който се справя наистина добре. Кажете ми, може да си намери работа. Ако има някой, който мисли, че може да прави нещата по-добре, нека дойде. Ще му поверя юздите." По време на интервюто пред The Times през август, Мъск казва, че би отстъпил поста на изпълнителен директор, стига да има, кой да върши работата по-добре от него.

"Ние ще построим тунел. Може би той ще бъде успешен. Може би ще бъде провал." Пред The Joe Rogan Experience предприемачът обяснява, че живее от 16 години в Ел Ей и трафикът е ужасен, а не вижда друго решение за него, освен изграждането на тунел.

"Twitter e военна зона. Когато някой скочи в нея, вече е на бойното поле. Хайде да видим какво можете." Мъск казва това на интервю за "60 Minutes", след като е попитан за постовете, които прави в мрежата.

"Мисля, че цари добра атмосфера. Отидете във Форд. Там е като в морга." По време на интервю за The Wall Street Journal през юни, изобретателният милиардер говори за целите на Tesla и я сравнява с Ford.

"Въпреки интензивните усилия да събере пари и като крайна мярка да започне да продава великденски яйца, ние ви съобщаваме, че Tesla фалира. Да, фалит, не можете да повярвате." Мъск избухва в смях, когато го питат за финансовата стабилност в автомобилната компания в по-трудния период през април. Той се шегува и отговаря с ирония, което обърква анализаторите и журналистите.