Прокуратурата поиска минималния, предвиден в закона, размер лишаване от свобода, в случая 10 години затвор, за председателя на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на УС на „Кремиковци" Александър Томов и за останалите трима подсъдими от ръководството на комбината - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев. Държавното обвинение настоя още съдът да ги лиши от правото да заемат ръководни постове и да им конфискува имуществото.

Томов имал документи за „политическа репресия" на Станишев и Първанов срещу ЦСКА
Още...

Прокуратурата поддържа изцяло повдигнатите обвинения. Прокурорите по делото изчетоха обвинителния акт срещу четиримата. По първия пункт, свързан с отнемането на лиценза на ЦСКА, обвиненията са насочени срещу Томов и Гарибов. Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА е бил избран през ноември 2006 г. на общо събрание на акционерите, след което на следващо заседание Гарибов е избран за член на съвета.

Прокуратурата подчерта, че Александър Томов е имал активна роля в избора на членовете на Надзорния съвет. След като поемат функциите си, на едно от събиранията предлагат акционерното дружество ЦСКА да изтегли банков кредит. Мотивите им са свързани с това, че клубът имал нужда от средствата за разпечатване на оперативните му дейности.

Разпитаните свидетели както в досъдебното производство, така и в съдебната фаза, сочат, че по никакъв начин не са се усъмнили в Томов, тъй като се радвал на много добър авторитет сред тях. От друга страна свидетелите, които са разпитани, са признали, че не разполагат с добри познания във финансовата тема, което допълнително ги е накарало да се доверят.

В резултат на това е прието решение за изтегляне на кредит, а единството Томов и Гарибов можели да се разпореждат със сметката, която е разкрита по него. Според държавното обвинение безспорно е установено, че парите не са използвани за финансовата дейност на клуба. Томов и Гарибов решили да отклонят средствата в размер 6 825 000 лева.

Държавното обвинение посочи, че двамата са действали в съучастие и са осъзнавали целта си. Това довело до тежкото състояние на ЦСКА, а именно отнемането на лиценза.

Държавното обвинение посочи, че кредитът не е обслужван, поради което дружеството  не покривало критериите за работещо предприятие.

По отношение на втория пункт от обвинението, а именно длъжностно присвояване от „Кремиковци", в основата на провинението стоят хвостохранилище и общежитие, които са продадени без реално за тях да са получени средства. За двете е извършена покупко-продажба за над 29 млн. лева, поради което дружеството е обявено в несъстоятелност. Според прокуратурата Томов и Иванов са сключили предварителен договор за прехвърляне на хвостохранилището и машините в него, а подсъдимият Бонев бил упълномощен да прехвърли собствеността на купувача.