Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров е пуснат от ареста срещу 100 000 лв. парична гаранция. Решението на Спецсъда е взето на 12 февруари. Прокуратурата не е протестирала пред по-горна инстанция. Така паричната гаранция е влязла в сила, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на БТА.

Тодоров бе обвинен за ръководител на престъпна група, в която са били и Георги Янков и Кристиян Бойков. Той доброволно се върна от Канада, вярвайки на българското правосъдие и бе арестуван за кибератаката срещу НАП.

Междувременно шефката на НАП Галя Димитрова, която не прекъсна отпуската си при информацията, че са изтекли личните данни на над 5 млн. българи, е с увеличена заплата - 5 500 лв. месечно.

Припомняме, на 15 юли 2019 г. в няколко редакции бе получен мейл за реализирана хакерска атака. Докато специализираните органи проверяваха дали наистина има атака, журналисти бяха открили свои данни в хакнатата база на Националната агенция по приходите (НАП).

Според финансовия министър Владислав Горанов изтеклата информация не представлявала класифицирани данни. Това мнение той изрази на следващата сутрин по време на спешна среща при премиера Бойко Борисов. Малко по-късно вътрешният министър Младен Маринов призна, че при хакерската атака е засегната националната сигурност на страната.

Според едно от писмата на представил се за руски хакер, в страната ни от 11 г. изтичат данни.

За атаката над базите на данни на НАП през лятото бяха обвинени трима души - собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

Преди това ГДБОП на два пъти влизаше във фирмата, определена за основа на атаката срещу НАП.

Прокуратурата на три пъти публикува доказателства, с които разполага.

Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров бе обвинен в кибертероризъм. Според държавното обвинение крайната цел на обвинените е била да създадат нестабилност в страната. Действията им били реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Сред целите били и разстройване работата на НАП и други институции, фирми и дейности.

Междувременно "ТАД груп" фалира. Собственикът й Иван Тодоров престоя месеци в ареста.