Парламентът прие на първо четене 11 от предложените 14 проекта за промени в Наказателния кодекс.

С тях се предлага увеличаване на наказанията за отвличане, за купуване на гласове по време на избори, за бракониерски лов, за иманярство, както и за престъпления против националното и расово равенство и против вероизповеданията.

Предложението, внесено от Йордан Бакалов от ОДС, предвижда да се повишат санкциите за пазар на гласове.

Досега за купуване на гласове се налагаше до три години затвор. Промените предвиждат санкцията да е от две до осем години ефективна присъда и от 50 000 до 200 000 лева глоба.
Вместо до една година затвор за този, който продава гласа си, се предвижда да се повиши до пет години и санкция от 5000 до 20000 лева.

Правителството предложи криминализиране на умишления достъп до детска порнография, използване услугите на дете, което проституира, въвеждането на наказателна отговорност за организатора на порнографски дейности с участието на деца.

Криминализира се съзнателното ползване на услугите на лице, жертва на трафик на хора.

В правителствения проект като престъпление се определя и кражбата чрез дебитна или кредитна карта.

Депутатите увеличиха и размера на наказанията за престъпления, извършени спрямо служители на МВР.

Криминализира се умишленото умъртвяване на животни, както и организирането на боеве между животни, както и предоставянето на животни за такива цели.

Депутатите отхвърлиха предложението да се инкриминират случаите на умишлено или заради непредпазливост заразяване с инфекциозна болест, като например СПИН.

Министерски съвет предложи и да се криминализира и разрешаването на използването на специални разузнавателни средства, получена от тях в нарушение на закона.

Депутатите решиха на първо четене да могат да се използват специални разузнавателни средства по време на провеждане на избори.

Прие се и повишаване на наказанието при отвличане и по този начин присъдата не може да бъде условна.

Промените предвиждат глобата за дребно хулиганство да нарасне от 200 до 1000 лева. Сега санкцията е от 20 до 100 лева.

Прие се и предложението за дискриминация и оскверняване на религиозни храмове наказанието да е до четири години ефектива присъда и глоба от 5000 до 10000 лева.