Присъда от 13 години и четири месеца затвор получи 36-годишният Илиян Илиев от разградското село Стражец. Присъдата е прочетена от Разградския окръжен съд.

Делото се гледа по съкратеното съдебно производство, след направени пълни самопризнания от подсъдимия, затова първоначалната присъда от 20 години е редуцирана с една трета. Наложеното наказание трябва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор.

Илиев уби 33-годишната си съпруга Валентина Илиева на 14 февруари тази година в село Дряновец, община Разград. Убийството е признато от съда за умишлено и извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, чрез многобройни силни удари с чук и ютия.

Освен това подсъдимият е душил жертвата си с две парчета кабели от ютия и със заряден кабел на мобилен телефон, става ясно от постановената присъда.

Присъдата подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок.

Според решението на Разградския окържен съд Илиян Илиев ще трябва да заплати и обезщетение от по 100 000 лева на двете си деца и по 80 000 лева на родителите на жертвата за причинените неимуществени вреди в резултат на престъплението.

Осъден е също да плати в полза на държавата разноски по делото на досъдебното производство от 5 499,95 лева и 14 400 лева държавна такса върху уважените граждански искове.