Присъда от две години затвор получи Пламен Константинов на 39 г. от Габрово за извършена от него измама на 79 лица, съобщават от пресслужбата на Апелативната прокуратура - Пловдив.

Константинов е осъден за това, че в продължение на пет месеца (от 3 ноември 2011 г. до 27 март 2012г.) е заблудил 79 граждани от цялата страна, да му преведат по 8 лева с пощенски запис във връзка с обяви за започване на надомна работа. Част от обявите са публикувани и в интернет.

Осъденият обяснявал на жертвите си, че това са пари за консумативи, които ще им изпрати за изработването на хартиени торбички, пликове и кутии. Пощенските записи трябвало да бъдат "до поискване" на негово име, като давал фиктивни адреси в Карлово и в Казанлък, на които не живеел. Нито един от изпратилите по 8 лв. не е получил въпросните материали, а в последствие телефоните за връзка с Константинов били изключени.

От прокуратурата посочват в обвинителния акт, че Пламен Константинов е извършил измамата напълно съзнателно, тъй като предварително е бил наясно, че няма да изпрати материали за надомна работа на хората, най-малкото защото сам той не се е занимавал никога с такава работа.

Престъплението си Пламен Костадинов е извършил при опасен рецидив, тъй като многократно вече е осъждан - 19 пъти, предимно за измами. Делото е решено при условията на съкратено съдебно следствие.

Пламен Константинов е осъден на две години лишаване от свобода, които ще изтърпи в затвор или затворническо общежитие при първоначален строг режим.