20 кг от заразеното с трихинелоза месо от глиганите, убити в Пловдивско, е заминало за Стрелча, съобщи паразитологът доц. д-р Димитър Вучев, цитиран от Snews.

Припомняме, няколко души бяха приети в Инфекциозна клиника на пловдивската болница след консумация на заразено месо от диво прасе, уловено от дружинка в село Храбрино.

Месото е причина за първия епидемичен взрив в Стамболийски. "Месото в такъв вид не се консумира. От него правят колбаси зимно време хората", категоричен е д-р Вучев, който лично се е обадил в РЗИ - Пазарджик, за да имат готовност да му дадат служебна кола и да замине на място да провери адресите, за да няма консумация.

Вучев обаче се опасява, че ако досега в Стрелча не са разбрали за епидемичния взрив, в възможно хората да си направят от месото колбаси и да се заразят на по-късен етап.

До края на седмицата медиците ще посетят Стрелча заедно с ветеринарните органи, за да конфискуват и бракуват месото. „А ако има случаи вече на консумирали, още докато са в инкубационен период, аз ще ги издиря. Това се казва епидемиологично проучване и веднага ще им препоръчам съответното лечение", допълни д-р Вучев.

Групата заразени в Пирдоп десетина души са в Инфекциозна болница в София. Сред тях има и бременна жена, която е най-рискова, съобщи още Вучев, който утре заминава за Стрелча, където ще се извърши проверката.