В градината пред Софийски университет "Св. Климент Охридски" са произведени 21 салюта - част от церемонията по официалното посрещане на президента на Република Сърбия Александър Вучич. Това съобщиха от Министерство на отбраната във връзка с многобройните журналистически въпроси.

Традиция е при посещение на държавен глава на друга страна да се произвеждат 21 салюта.

Това е упоменато и в Правилника за прилагане на закона за държавния протокол. В глава пета от документа е записано:

Чл. 35. (1) Посещенията в Република България са:

  1. държавно посещение - на ниво държавен глава; посрещането в Република България е с военни почести и с червена пътека, изпълняват се националните химни, съпроводени от Салюта на нациите - 21 топовни салюта, и се дава официална вечеря; продължителността на посещението е до три дни с възможност за посещение извън столицата;

Президентът Вучич обаче беше посрещнат пред Паметника на Незнайния войн. Салютите бяха изстреляни от градината пред Паметника на съветската армия около 10:05 часа.

Именно там по същото време се проведе честване на Деня на защитника на отечеството. В 10:00 часа ръководството на БСП - София начело с Калоян Паргов, народните представители от "БСП за България", общинските съветници и антифашистки организации поднасяха венеци и цветя на Паметника на Съветската армия.

Днес сутринта от пресцентъра на Столична община не отговориха какво е било оръжието, с което е било стреляно. Тя нямаха информация и дали салютите имат връзка с честването на Деня на защитника на Отечеството и се позоваха само на протоколния ред. 

Във връзка с държавния празник на Руската Федерация - Деня на защитника на Отечеството на честването пред Паметника на Съветската армия присъства и извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Анатолий Макаров. Той също положи венец и цветя пред паметника.

Минути след 10:00 часа центърът на София честваше с 21 празнични салюта.