25 болници в цялата страна отварят вратите си за безплатни прегледи за туберкулоза.

В продължение на седмица лекарите ще приемат пациенти за безплатен преглед по повод Световния ден за борба със заболяването - 24 март. Инициативата е организирана от здравното министерство и Програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България". Тази година седмицата ще премина под мотото "Открий, лекувай, излекувай всеки".

Кампанията, която е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.

През последните години в страната се наблюдава тенденция за намаляване броя на болните от туберкулоза, въпреки това заболяването продължава да представлява сериозна опасност.

Ето болниците, в които можете да се прегледате: За област Благоевград - СБАЛПФЗ-БлагоевградЕООД, за област Бургас - СБАЛПФЗ-Бургас ЕООД, за област Варна - СБАЛПФЗ-Варна ЕООД, за област Велико Търново -СБАЛПФЗ „Д-р Трейман", за област Видин - МБАЛ „Св. Петка" АД, за област Враца - СБАЛПФЗ-Враца ЕООД,  за област Габрово - СБАЛББ-Габрово ЕООД, за "МБАЛ-Добрич" АД гр.Добрич, за област Кърджали - МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" АД, за област Кюстендил - МБАЛ „Д-р Никола Василев" АД и МБАЛ „Св. Иван Рилски" ЕООД, гр. Дупница, за област Ловеч - СБАЛББ- гр. Троян, за област Монтана - МБАЛ „Д-р Стамен Илиев" АД, за област Пазарджик - СБАЛПФЗ-ПАЗАРДЖИК ЕООД, за област Перник - СБАЛББ-Перник ЕООД, за област Плевен - УМБАЛ „Д-р Георги Странски" ЕАД, за област Пловдив - УМБАЛ „Свети Георги" ЕАД, за област Русе - СБАЛПФЗ Д-р Д. Граматиков-Русе, за област Силистра - МБАЛ-Силистра АД, за област Смолян - МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" АД, за София-град - СБАЛББ „Св. София", за област Стара Загора - СБАЛПФЗ-Стара Загора ЕООД, за област Търговище - МБАЛ-Търговище АД, за област Хасково - СБАЛПФЗ-Хасково ЕООД, за област Шумен - МБАЛ Шумен ООД.

Пълен списък заедно с адреси и телфони за връзка с лечебните заведения, които ще преглеждат безплатно е публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването.