Болните от епилепсия у нас са около 70 000. 28 000 от тях са деца. Това обяви председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева, цитирана от БНР. Събева посочи, че 70 на сто от хората с епилепсия живеят извън големите населени места и крият заболяването си. 23 % от родителите у нас пазят болестта на детето си в тайна.

Специалистите обясняват, че родителите могат да разпознаят, че детето им страда от епилепсия по странни движения, премигвания, втренчвания, плаче без причина, не реагира. Личният лекар трябва да даде направление за детски невролог. Най-добре е да се отиде в педиатричната клиника към Александровската болница, ако детето е до тригодишна възраст и в детската неврологична клиника „Свети Наум", съветват специалистите.

70 на сто от случаите на епилепсия се лекуват. Затова е важно родителите да не се притесняват и срамуват и да не крият диагнозата на детето си от учителите, тъй като това може само да му навреди, обясняват още специалистите.

Епилепсията е най-често срещаното неврологично заболяване в света. От нея са страдали Луис Карол, Нютон, Достоевски, Агата Кристи, Ван Гог.