Медиците в 28 болници ще преглеждат безплатно за туберкулоза. Консултациите са в рамките на „Седмица на отворените врати" и ще се провеждат от днес до 20 юни. Това обяви доц. Донка Стефанова, началник на Клиниката по туберкулоза в специализираната болница „Св. София", цитирана от БНР.

Световната тенденция е за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза. От 5 до 10 % от инфектираните се разболяват, допълни тя.

По време на Седмицата на отворените врати на ден за преглед минават по 50 души, но главното е да се открият инфектираните с туберкулоза, обясни доц. Стефанова. Тя посочи, че всеки човек, който има макар и незначителни оплаквания, може да отиде в клиниката и ще получи компетентна консултативна помощ. „При необходимост ще се изследва, освен анкетната карта ще му се направи рентгенография на белите дробове, ще се изследва храчка, ще се направи проба имунологична на манту", допълни Стефанова.

Оплакванията са продължителна кашлица с кръвохрачене, гръдни болки, отслабване на организма. Рисковите групи са пушачите, наркоманите, хората с ХИВ, социално слабите. По думите на експерта обаче все още болните идват в крайна фаза.

По мнението на доц. Донка Стефанова причините за закъсняла диагноза могат да бъдат главно две. Първата е болният изобщо да не се е обръщал към лекарска помощ. А втората, ако се е съветвал с лекар, той да не е направил нито преглед, нито изследване на храчка, нито рентгенография на белите дробове.

У нас за пета поредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - 27 души на 100 хиляди от населението заради добрата ваксинопрофилактика. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички.