Две години след зверското убийство в столичния кв. „Овча купел” в Софийски градски съд най-после тръгна делото срещу обвиняемия Адриан Ангелов, наричан "канибала" заради това, че разфасова жертвата си Николай Йорданов.

30 години лишаване от свобода при първоначален строг режим поиска прокуратурата за Адриан Ангелов.

Припомняме, че на 14 юни 2012 г. около 18 ч. Ангелов убива своя приятел Николай Йорданов с апартамента си в ж.к. "Овча купел" с множество удари в областта на главата с тъп предмет. Мотив за убийството е малка сума пари. В по-нататъшните си действия обаче подсъдимият проявява особена жестокост, като разфасова трупа на момчето, разделя го в чували и го разхвърля на различни места. Части от него бяха открити месеци по-късно във Врачанско.

Делото тръгна въпреки опитите на канибала да убеди съдиите, че не разбира какво пише в обвинителния акт. Минути след като този номер не мина, той се обърна на 180 градуса и поиска делото да се гледа по съкратена процедура, като направи пълни самопризнания и се съгласи с всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт.

Поради особената жестокост и обществена опасност на деянието прокурорът по делото поиска съдът да определи най-тежкото възможно наказание в родното правосъдие - доживотен затвор без право на замяна. Поради самопризнанията на Ангелов обаче исканата присъда автоматично се смекчава, като държавното обвинение в крайна сметка претендира за 30 години затвор.

Родителите на починалото момче пък поискаха 400 хиляди лева кръвнина за сина си. Свидетелите по делото потвърдиха в показанията си, че семейството на Николай понася изключително тежко загубата на едно от децата си и с времето това само се засилва. Стана ясно, че и майката, и бащата са зле здравословно.

Защитата на Ангелов пък обяви, че няма достатъчно преки и косвени доказателства, които да подкрепят тезата, че убийството било умишлено. Според адвоката на обвиняемия разфасоването на трупа било вследствие на стресово поведение, тъй като Ангелов бил изпаднал в шок. Той помоли за по-леко наказание по чл. 115 - непредумишлено убийство, и с мотива, че клиентът му е женен и има малолетно дете.

Самият Ангелов пък за пръв път проговори за случилото се, но бе лаконичен и неемоционален. Съжалявам за случилото се, обяви той в последната си дума, и също помоли за присъда по чл. 115.

Очаква се до час съдът да е готов с присъдата си.

Междувременно една от близките на починалия Николай обяви пред медиите, че това далеч не е първият акт на отнемане на живот от страна на Ангелов. Според нея той е извършил и друго убийство преди това, но баща му е поел вината за него.

След продължило повече от два часа и половина съвещание съдиите и съдебните заседатели на 20 съдебен състав на СГС взеха решението да уважат искането на прокуратурата и наложиха 30-годишна присъда на Адриан Ангелов. Той трябва да излежи наказанието при първоначален строг режим.

Съдът прецени, че деянието е не само умишлено, но и особено тежко и жестоко извършено и представлява голяма обществена опасност. Ангелов е осъден да заплати 100 000 лева като обезщетение на опечалените родители, както и да поеме разноските по делото от близо 8000 лева.

Той излезе мълчалив и с наведена глава от залата, придружен от заплахите от близките на починалото момче. След прочитането на присъдата, роднини и приятели на Николай аплодираха съдебния състав, който след 2 години най-после им даде възмездие.

Пред News.bg адвокатът на Ангелов обясни, че тепърва ще прецени с клиента си дали ще облажват присъдата в законовия 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.