30 години затвор получи Христо Сечински, обвинен в убийството на 11-годишния Присиян Иванов от Шумен.

Петчленният състав на Шуменския окръжен съд, ръководен от Маргарита Георгиева, определи 60 000 лева кръвнина за майката на детето Стефка Влайкова и 20 000 лева за бащата Иво Иванов, който днес не се яви в съдебната зала, съобщава радио Шумен.

Присъдата е подписана с особеното мнение на председателя на съда и по думите на защитата ще бъде обжалвана пред Варненския апелативен съд.
Двамата родители поискаха по 100 000 лв. кръвнина и бяха конституирани като граждански ищци.

Шест месеца след убийството на момчето, майката е получила инфаркт.

Сърцето й е спряло заради безсънието и мъката, разказаха в залата синът й Влайко Стефанов и приятелят на семейството Валентин Стойчев.

Те подробно обрисуваха как безуспешно са търсили Присиян през нощта на фаталния 4 септември и на следващия ден.

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като съдът прие самопризнанията на 22-годишния Христо, които той е дал в хода на няколко разпита.

Сечински даде обяснения в своя защита и разказа, че е изнасилен и бит с колан от баща си когато е бил на 6 години, след това в Помощното училище на Висока поляна е имало опит за изнасилване, а такова станало факт Варна.

Там майка му го е настанила в пансион за психично болни деца. Тогава дори е направил опит да се самоубие.
Психиатричната експертиза сочи, че Сечински има личностно разстройство, бързо акумулиране на афект, крайни необмислени реакции. Епикризи сочат за ранна детска шизофрения, но младият мъж разбира действията си, категорична беше прокурор Ася Петрова.

Припомняме, тялото на 11-годишния Присиян Иванов бе открито около 18.30 часа на 5 септември 2001 г. в подземията на тогава недостроения Търговски дом в центъра на града.

Детето бе с 8 прободни рани в областта на врата, като при един от ударите е засегнат дори гръбначният стълб.
Открити са и изгаряния по тялото му.

В градинка в централната част на Шумен бе открито част от острие на ножа, с който е извършено убийството.

Първоначално обвиняемият мъж е дал противоречиви обяснения за конфликта, който е възникнал между него и малкото момче. Установено е и че двамата са поддържали приятелски отношения от месец. Впоследствие Христо направи пълни самопризнания за тежкото убийство.

Една от версиите бе за педофилство.

Младият мъж е страдал от психично заболяване и е посещавал Дневния център за деца и възрастни с увреждания „Слънчев лъч" в града.

Приятели на Присиян разказаха, че Кобрата често посещавал детската площадка, на която си играел Присиян, и показвал пистолети.
Присиян Иванов бе обявен за общодържавно издирване, след като излязъл да играе на детската площадка и след това не се прибрал.

След трагедията в Шумен бе обявен ден на траур.