33-годишен безработен, запалил автомобила на прокурор в Костинброд, е заловен от полицията. За това информира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг.

Заловеният е Станислав Бончев. Освен палежа, той изпратил заплашително писмо на прокурор Лилия Минкова и опитал да подкупи със 140 лв. разследващите полицаи. Провинилият се мъж заплашил с автомат и леене на кръв прокурор Минкова, която внесла обвинение в съда срещу него за закана за убийство, тъй като Бончев насочил пистолет срещу друго лице в Костинброд.

Заловеният от полицията обжалва решението за задържането си, но разследващите разполагат с доказателства, че именно той е извършил палежа на автомобила и е заплашил Минкова и нейните двама внуци – момче и момиче. ДНК експертиза показва пълно съвпадение с пробите взети от обвиняемия и намерените отпечатъци в плика на изпратеното от него заплашително писмо.

Бончев оставил символично послание при палежа на автомобила, открито от полицаите, а именно синя и червена пластмасова капачка и бяла ръкавица до тях. Именно то довежда полицаите до заключението, че извършителят на палежа и авторът на заплашителното писмо е едно и също лице.

В писмото се отправят обидни квалификации, предупреждения, че я наблюдават, че я следят отблизо, че следят внуците й. Прокурорът е приканвана да мисли за греховете си.

Отправена е и заплаха, че следващото влизане ще бъде с автомат, „Аз жадувам за кръв”, се посочвало в писмото. Въпросното послание е получено в пощенската кутия в деня, след като автомобилът пламнал.

Прокурор Минкова е оказала пълно съдействие на разследващите. Тя именно е указала и вероятния извършител.

На 16-ти септември полицията извършва претърсвания в дома на Бончев. Там са намерени компютър, принтер, телефони, които са изпратени за експертиза. Съобщението за горящия автомобил е получено на 12.09.2016 около 5 сутринта. Във връзка с намереното писмо е назначен анализ в Института по психология. По случая са работили полицията в Костинброд и тези на областната дирекция в София. Те са разговаряли с Бончев, като той е посочил данни, които биха били известни само на извършителя на престъплението и освен това веднага им предложил въпросния подкуп от 140 лв. - колкото е имал в момента в наличност.

Символиката на синята и червена капачка, които по думите на Георги Тотков – заместник-директор на ОД на МВР София, е толкова явна, че не е необходима специализирана подготовка, за да бъде открита.

Макар самопризнанията по време на полицейската беседа да нямат правна стойност, се приемат за  достатъчно силен ориентир за повдигането на обвинение.

Освен това разследващите се надяват от иззетите при обиска на дома му в Костинброд – компютри и телефони, също да бъдат намерени неоспорими доказателства за извършеното от него престъпление.