5 години затвор за пране на пари отсъди Софийски градски съд за полския гражданин Мачией Майхжак.

Престъплението е по обвинение по чл. 253, ал. 4, вр. ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Освен това съдът наложи на Майхжак и наказание глоба в размер на 75 000 лева, съобщават от Софийска градска прокуратура.

В периода от 24.04.2014 г. до 30.04.2014 г. в София, Мачией Майхжак е придобил 26 478 лв. чрез открити на негово име и на името на друго лице банкови сметки.

Обвинението е доказало, че той е знаел към момента на получаването им, че парите са придобити чрез извършване на друго тежко умишлено престъпление - компютърна измама (чл. 212а, ал. 1 от НK).

Майхжак е признат за виновен и по другото повдигнато му от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинение - за това, че в рамките на посочения период, съзнателно се ползвал фалшив документ за самоличност - лична карта, издадена на името на друго лице.

За самото съставяне на фалшивия документ на Майхжак не може да се търси наказателна отговорност, посочват от прокуратурата.

По време на целия си престой в България, Мачией Майхжак се е представял с фалшива самоличност.

Освен това той е организирал и довел със себе си и двама чужди граждани. От тях Майхжак е изисквал да откриват на свое име сметки в различни банкови институции в България. По тези сметки са постъпвали парични суми, преведени от сметки на български фирми чрез онлайн интернет банкиране (с електронен подпис). Тези преводи обаче са реализирани чрез внедряване на вирус в компютърните системи на банките.

По същество са били "източвани " сметки на български фирми без знанието и съгласието на собствениците им.