ime na kartinkata

Късно снощи, инспектори от митница Калотина предотвратиха нелегален износ на 236 блистера от 50 мг с надпис “Ефедрин Арсан”, по 20 таблетки във всеки - общо 4 720 таблетки.

Прекурсорът е открит при проверка на автомобил “Фолксваген Пасат” с великотърновска регистрация, пътуващ за Германия, уточняват от Агенция "Митници". Попитани от митническите служители дали имат стоки, валута и ценности за деклариране, двамата български граждани пътуващи в автомобила отговарят отрицателно и не вписват нищо в стоковите и валутни декларации.

Инспекторите пристъпват към проверка и след демонтаж на задната броня откриват във фабрични кухини блистерите “Ефедрин”, увити в зелен найлон, облепени с хартиен скоч и пристегнати с ластици. На същото място са намерени и 1 500 къса цигари “Менфис” /75 кутии/, опаковани по подобен начин.

Ефедринът е прекурсор, който се използва при нелегалното производство на амфетамин, а ефедринът на таблетки е лекарствено средство под контрол, което понякога се приема от лицата, употребяващи амфетамини.

Двамата български граждани са задържани, а срещу собственика на автомобила с инициали И.И. е съставен акт за митническо нарушение.

От началото на годината това е първи случай на задържан “Ефедрин” в митница Калотина. От 01 януари до момента на митницата са заловени над 12 кг наркотици при 17 случая.