Общо 1828 обаждания е приела безплатната национална телефонна линия за деца 116 111 в периода 24 декември - 1 януари.

Най-много са обажданията на 29 декември, а най-малко - на 25 декември.

Рекорден брой сигнали за дете в риск - 54, са получени само за последния месец на 2014 година.
15 от тях са постъпили през 13-те празнични дни - между 24 и 31 декември и на 2 януари.

В сравнение със същия период на миналата година увеличението е двойно, тогава в празничните декемврийски дни са постъпили 8 сигнала за дете в риск, констатират от Държавната агенция за закрила на детето.
Информации за неглижиране са подадени от Добрич, Ихтиман, Димово, Варна, София.

Най-често сигналите са за неглижиране на децата - това са 7 от случаите през празничните дни: отглеждане на малки деца от много млада, едва навършила пълнолетие майка, която няма социална подкрепа и родителски умения; дете, което се отглежда в потенциално опасна среда поради съмнения, че родителите са зависими от психоактивни вещества.

Три от сигналите съдържат данни за упражнено физическо и психическо насилие в семейството от родители. Децата, свидетели на домашно насилие, не само преживяват тежко да виждат тормоза, а много често те самите стават жертви.

Подаден е сигнал за риск от изоставяне на две деца със заболявания, чиято майка упражнява физическо насилие върху тях, злоупотребява с алкохол и не се справя с предизвикателствата по отглеждането им.

Също така на спешния телефон момиче е потърсило помощ за своя приятелка в тийнейджърска възраст от София, която търпи физическо и психическо насилие от своите родители, които дори я гонят периодично от дома. За баща, упражняващ системно и тежко физическо и психическо насилие над съпругата и децата си, съобщава близък на семейство от Варна.