6 години затвор получи мъж, извършил серия от имотни измами, съобщават от държавното обвинение.

Случаите са от август 2015 година до месец март 2016 година.

Подсъдимият е обвиняем за общо пет измами, като причинил обща вреда на тримата пострадали в размер на 151 155 лева.

В първия случай измамил бременна жена, която работила във фирмата му. Те направили оглед на апартамент продаван от НАП в ж.к. "Меден рудник". Мъжът я убедил, да преведе 25% от сумата за жилището директно на неговата сметка, за да избегнат датата на търга.

Пострадалата превела сумата от 16 800 лева. Той ѝ предоставил фалшиво платежно нареждане, че те са прехвърлени по сметка на НАП. Няколко дни по-късно жената получила съобщение, че трябва да бъдат преведени още 25 % от цената на жилището, а по-късно и ново писмо с искане за превод на остатъка от цялата сума. Така пострадалата превела още 47 400 лева.

Подобна била измамата и с втория пострадал. Той бил в близки отношения с посочената по-горе жена. Пострадалият също поискал да закупи апартамент, като за тази цел превел сумата от 10 000 лева по сметката на обвиняемия.

Пострадал от другите три измами е мъж, който също е управител на търговско дружество. Той също имал намерение да закупи жилище в град Бургас. За целта трябвало да бъде преведена сумата по банкова сметка на дружеството, управлявано от подсъдимия. Така на три превода по въпросната сметка постъпила сумата от 55 000 лева.

Той успял да го убеди да закупи изгодни микробуси от Германия. Той платил 20 000 лева за два микробуса, но те така и не били доставени.

Няколко дни по-късно му отправил оферта за закупуване на лек автомобил и превел сумата от 1000 евро. Колата не била доставена.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален "строг" режим в затвор.

Присъдата може да бъде обжалвана.