90% от предложенията на педофилите са направени в интернет

90% от предложенията на педофилите са направени в интернет

Не изпращайте снимки и не давайте информация за близките си

ГДБОП са хванали 60 педофили, бродещи в мрежата от началото на годината. Това каза пред журналисти директорът на службата Явор Колев преди представянето на резултатите от проект "Кой е срещу мен в мрежата", реализиран по инициатива на БНТ.

Явор Колев обясни, че ежеседмично ГДБОП провежда операции по задържане на педофили. Последният случай е от Кюстендил. По думите му това е лице от така наречените "boy lovers", който принудил момчета на възраст между 12 и 14 години да навлизат в контакт с него, представяйки се за момиче на тяхната възраст - да се събличат пред камера и да извършват сексуални действия.

"Съответно с изготвените видеоматериали да ги изнудва да приобщават техни приятели и да извършват редица други действия пред камера постоянно", заяви Колев. Той изтъкна, че участието на служители на ГДБОП в проекта "Кой е срещу мен в мрежата" има за основна задача превенцията на децата.

По време на срещите, в които са участвали 266 деца на възраст между 10 и 13 години от столичните 31 СУЧЕМ и 23 СОУ в Слатина децата са получили информация за опасностите, които има в интернет. По думите, му децата трябва да внимават за това, кой е срещу тях в мрежата, да не бъдат доверчиви.

"Всички ние имаме отговорност към защитата на децата - семейството, училище и не на последно място полиция. Полицията разследва извършени престъпления срещу деца и представя материалите в прокуратурата и в съда", посочи Колев. От резултатите от проведените анкети става ясно, че 60% от децата имат личен профил в социалната мрежа, въпреки изричната забрана за това в закона.

Освен това проблем представлявал и начинът, по който се оформя тяхната дигитална идентичност - с фалшива информация за себе си.

Оказва се, че с технологиите се е променил и начинът на комуникация между деца и родители, които все по-често ползвали мобилни комуникации вместо да общуват лице в лице. Не били редки случаите, в които децата създавали по четири по пет профила и правили интриги помежду си, атакувайки други деца.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отбеляза, че това е пилотен за Столична община проект и изрази надежда подобно обучение да се случи във всеки един град и във всяко едно училище.