На шестата година от началото на процеса срещу Евелин Банев-Брендо, той бе осъден на 7 години и 6 месеца затвор, макар че вчера прокуратурата поиска 12 години затвор.

Това реши състав на Софийски градски съд, като наложи на Банев и забрана за търговска дейност от 9 години.

Останалите трима от групата - бившата жена на Брендо Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева - вдовица на разсреляния преди години Коко Дишлиев и Симо Карайчев получиха по 3 години условно с 5 години изпитателен срок, с по 2136 лв. за разходи по делото.

Евелин Банев - Брендо беше задължен от съда да плати на държавата сума от 21 486 305 лв.
Съдът прецени, че това е общата сума на всички пари, получени от пране и от пренос и разпространение на наркотични вещества и тъй като по закон своеобразно откраднатото трябва да се възстановявана на държавата, СГС постанови сумата да бъде възстановена от подсъдимия.

Стана ясно, че Брендо е направил няколко големи финансови прехвърляния от различни банкови сметки на фирми, регистрирани в САЩ, Швейцария, Северна Ирландия и Великобритания на няколко сметки в София за периода 2004-2005 година.

Съдът прецени, че средствата са придобити по незаконен начин чрез пренос на наркотични вещества и пране на пари в организираната престъпна група.

След края на присъдата защитникът на Брендо адвокат Ина Лулчева категорично заяви, че ще обжалват присъдата, тъй като по нея има много пропуски.

„Съдът призна, че е правено пране на пари от дейността на едно лице и неговата група без дори да ги попита дали се признават за виновни", обяви тя.
Според нея съдът не е успял да установи убедително друга връзка между подсъдимите освен роднинска.

Тя продължи да поддържа тезата си, че няма доказано престъпление, защото дори няма свидетели на прехвърляне на пари между Брендо други лица.
Лулчева отказа да коментира европейската заповед за задържане на Брендо, като я нарече „несериозни искания".

Тя поясни, че в Италия има насрочено дело срещу Брендо за месец март, но и там няма ясни доказателства във вреда на нейния клиент.
Лулчева почти с насмешка коментира огромната сума, която Банев трябва да възстанови на държавата и с усмивка намекна, че след обжалването няма да се стигне до заплащане на тези пари.
И четиримата подсъдими по делото си тръгнаха без никакъв коментар.

Припомняме, Брендо бе подсъдим за организиране на престъпна група за пране на пари, заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния през 2005 година Константин Дишлиев и Симо Карайчев.

Според обвинението, те са „изпрали" над 21 милиона лева - пари от наркотрафик. Групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.

Делото се точи от пролетта на 2007 година, когато Банев бе задържан за първи път.

Последните две седмици Брендо замени италианската килия с българска, а съдия Костадинка Костадинова разпореди оставането му на родна територия, за да може да подготви защитата си за пледоариите.

В края на юли миналата година Банев замина за Апенините, след като беше задържан с още няколко наши сънародници при спецакция „Кокаиновите крале".

Италианците се задължиха да ни го връщат през няколко месеца заради воденото у нас дело срещу него.
Междувременно, точно преди седмица, на 7 февруари, румънските власти се впуснаха по петите на нашенеца. Съдът в Букурещ издаде нова европейска заповед за арест отново за ръководене на „кокаинова" група.

Наркотиците идвали от Латинска Америка през пристанището на град Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации. През 2011 година е била организирана доставка в Румъния на 500 до 1000 килограма кокаин. Около 50 килограма от това количество са били доставени в румънската столица.