Близо 70% от българите са рискови за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Всеки трети българин страда от проблеми със сърцето, сочат данните от проучване на Асоциация "Сърце" за сърдечно съдовия риск сред българите.

Всяка година 74 000 българи умират от сърдечно съдови заболявания. 8 от всеки 10 инфаркта могат да бъдат предотвратени, смята професор Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.
Смъртността от сърдечно съдови заболявания може да бъде намалена с 20% до 2020, убеден е той.

Гудев категорично подкрепя въведената от 1 юни забрана за пушене на обществени места. Забраната е изключително важна стъпка, зад която заставаме, заяви професор Гудев.

За 1 година, откакто подобна забрана е била въведена в други европейски страни, по думите му, драстично са намалели случаите на инфаркт. В Шотландия например за 1 година без тютюнев дим на обществени места с 20% са намалели инфарктите сред пушачите и с 19% сред пасивните пушачи.
Обществото ще има много повече ползи от забраната, убеден е той.

Огромни са икономическите загуби за държавата от тютюнопушенето, смята и Станимир Хасърджиев от Националата пациентска организация. Годишно държавата плаща много повече за лечение на онкозаболявания в следствие на пушене, на белодробни и сърдечни проблеми и то само в следствие на цигарите.
България малко закъсня с ограничаване на тютюнопушенето, убеден е Хасърджиев.

От изследването на Асоциация "Сърце" става ясно още, че повече от половината анкетирани посочват, че при тях се наблюдава високо кръвно и отчитат последващите проблеми.
Като положителна тенденция може да се отчете фактът, че близо 80% от запитаните заявяват, че употребяват по-малко от 10 цигари на ден.

Още по-добри резултати се отчитат при приема на алкохол - едва 4,5% от отговорилите потвърждават, че приемат повече от 100 мл алкохол дневно.
Тревожен е фактът обаче, че близо половината от анкетираните посочват, че имат някакво сърдечно заболяване.

Друг обезпокояващ резултат е наличието на висок холестерол сред участниците в проучването.
Въпреки че едва 20% от отговорилите заявяват, че имат повишени нива на холестерола, близо 1/3 споделят, че не са се изследвали и не знаят дали имат отклонения от нормата.

Според резултатите всеки трети посочва, че спортува редовно или че прави физически упражнения поне 30 минути дневно.