Здравеопазването е жертва на неолибералния подход - пазарът ще реши всичко. Но в здравеопазването пазарът няма да реши нищо. Това заяви в интервю за БНТ бившият здравен министър в правителството на Жан Виденов - Мими Виткова. Според нея идеята на министър Петър Москов за обединение на 8 болници от една администрация е правен нонсенс. Не може да запазите юридическото лице и да го обезглавите - да му махнете администрацията, категорична е Виткова.

Припомняме, по данни на министъра на здравеопазването Петър Москов в момента НЗОК финансира 370 болници. Според него те трябва да станат с 50 по-малко. Планирало се обединението на 8 болници, които да бъдат управлявани от една администрация. В същото време обаче те да функционират като отделни лечебни заведения.

И Мими Виткова, и бившият здравен министър в кабинета „Борисов 1" Стефан Константинов не смятат, че идеята на Москов за административното обединение на болниците може да се случи. Виткова обясни, че всяка болница е търговско дружество и трябва да има своето ръководство.

„Те запазват юридическата си самостоятелност, но в същото време излезе идеята, че ще има някаква шапка на тези болници, която ще се занимава с търговските дейности, с доставките. Т.е. ние ще концентрираме обществените поръчки - това ли е целта? Има твърде неясни моменти във всичко това и на практика не виждаме никакъв ефект", коментира Мими Виткова.

И двамата бивши здравни министри подчертаха, че проблемът не е в администрацията, а във факта, че непрекъснато се разкриват нови болници. Те се концентрират в големите градове и харчат много. Само през декември са разкрити 7 нови болници, обяви Константинов.

По мнението на д-р Мими Виткова, ролята на държавата - и на министър Москов, и на който и да е на този пост, е да отговори защо след смяната на модела на финансиране от публичен с осигурителен, публичните разходи за здравеопазване са нараснали с 400 %. Министърът трябва да каже защо броят на хоспитализираните болни е нараснал с 60 %, при положение, че населението е намаляло 2 млн. души.

Виткова отбеляза, че се разкриват нови и нови структури, които поглъщат огромни количества средства, които в не малък процент имитират дейност, въртят обороти. „Сега решихме, че ще въвеждаме четците, за които се дадоха 10 млн., 20 млн. за електронните подписи и още толкова милиони за поддръжка на цялата тази система. И за тези харчове, които правим излишно, решаваме, че ще спестим от някаква администрация. Това е правен нонсенс", коментира бившият здравен министър.

Стефан Константинов отбеляза, че се е доказало колко бързо може да бъде уволнен един директор на болница. Самият той подкрепял предложението на Москов за здравна карта. Има съмнения обаче как ще проработи тази карта, при положение, че 15 години неуспешни опити.

И двамата бивши здравни министри не виждат проблем в сливането на диспансерите с болниците.

Не е нужно да ударим големите държавни болници с бухалката по главата. Освен ако не искаме да сложим структура, която да управлява едни 100 млн. лева, които влизат по здравна каса, защото толкова са парите на тези 8 болници, които са в това каре, което се предлага за обединение, посочи Константинов.

Относно листите с чакащите Мими Виткова коментира, че не е ясно по какви цени ще плащат пациентите - по цени, които от касата биха платили или по-цени, определени от болницата. Кой носи отговорност, че здравето на пациента няма да се влоши, както и колко дълго той може да чака, попита тя.

Според Константинов по-големият проблем е, че хората не знаят къде да отидат.

Във връзка с това, че Районните здравни каси да могат да правят внезапни проверки - в момента на оказване на медицинската помощ, Виткова попита защо досега не са правени такива проверки. Това пиар акции ли ще са, недоумява тя.