В над 90% от училищните бюфети и автомати в 512 училища в страната се предлага задължителния минимален асортимент от здравословни храни.

В 493 обекта са осигурени тестени закуски със зеленчукова или млечна плънка, кисело, прясно мляко, айран, млечни и млечно-кисели напитки, плодове и зеленчуци, натурални сокове, натурални минерални, изворни и трапезни води.

В 317 обекта се продават сандвичи с пълнозърнест хляб.

Това сочат резултатите от проверките, които разпореди Министерството на здравеопазването.

Те бяха извършени от РИОКОЗ.  От 2 до 13 ноември бяха инспектирани 512 от общо 1 228 училища. Проверките ще продължат до 11 декември.

Най-честите нарушения са свързани с предлагането на забранени от наредба храни като пържени картофи и зърнени изделия, пържени ядки, пържени тестени изделия, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар.

Такива продукти са предлагани в 28 от проверените обекти. В 23 обекта е установена продажба на газирани безалкохолни напитки, кафе, студен чай с консерванти, айран със сол и други.

Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важни фактори за наблюдаващата се тенденция на увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването сред населението, включително и при децата.

Здравословното хранене ще бъде основна тема на Националната седмица за борба със затлъстяването, която ще се проведе от 23 до 29 ноември 2009 г. под надслов „Ролята на училището за създаване на здравословен модел на хранене - 2".