97 преписки и 4 досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в Апелативна прокуратура-Пловдив. Те са за двата изборни тура, уточниха от прокуратурата.

Общо 97 преписки и 4 досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив. В нея се включват шест окръжни и 27 районни прокуратури, по време на двата тура на изборите за президент и вицепрезидент на България.

В Районна прокуратура-Чепеларе е образувано досъдебно производство срещу 30-годишната Й.З. Жената предложила имотна облага на другиго с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат.

До момента е установено, че на 2 ноември 2016 г. Й.З. предложила на две лица пакетирани хранителни продукти - спагети, фасул, леща, олио, захар и др., за да склони да гласуват за определен кандидат за президент.

От Районна прокуратура-Пазарджик разследват случай на предлагане на имотна облага - парична сума, на лица в село Черногорово, община Пазарджик. Целта е да гласуват за определен кандидат за президент. Имената им били включени в списък, който не съдържал лични данни. Досъдебното производство е образувано на 5 ноември 2016 г.

Районна прокуратура-Смолян води досъдебно производство спрямо 47-годишния М.Н. за това, че на 6 ноември 2016 г. двукратно е упражнил избирателното си право в секционна комисия в Смолян.

На 13 ноември от Районна прокуратура-Свиленград привляксоха като обвиняема 32-годишната Х.Х. На 12 ноември 2016 г. Тя предложила 30 лева, на 64-годишна жена от град Любимец, за да упражни избирателното си право за определен кандидат за президент.

В зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив са образувани общо 97 преписки за изборни нарушения, а именно в районните прокуратури в Кърджали, Момчилград, Пловдив, Карлово, Пещера, Ардино, Смолян, Чепеларе, Панагюрище, Пазарджик, Казанлък и Стара Загора.

74 от тях са приключили с постановление за отказ да се образува досъдебно производство, 12 са изпратени по компетентност на други органи, 11 не са приключили, като по тях са назначени проверки. Срокът е от 10 дни.