Митко Цонев Петчленният състав на ВАС приема, че тричленният състав на съда правилно е отхвърлил жалбата на Димитър Цонев срещу Решение № 15-00-52/2002 г. на Съвета за електронни медии (СЕМ) за избор на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Решението не подлежи на обжалване.

Неоснователено е твърдението на жалбоподателя, че съдът не е констатирал допуснатите нарушения при съобщаване на решението и мотивите към него.

Съгласно чл. 17 от Закона за административното производство (ЗАП) административният акт се съобщава на заинтересованите страни в 3-дневен срок от издаването му, което може да стане и устно. Не е спорно, че изискването на закона за съобщаване на решението е изпълнено, поради което жалбоподателят е имал възможност да се запознае с материалите по преписката, в това число и с допълнително изложените съображения по избора, отразени в протокол, който е неразделна част от административния акт. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

Петчленният състав на ВАС счита, че въпросът за легитимността на членовете на СЕМ не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. Правилен е и изводът на тричленния състав на съда, че при вземане на решението СЕМ не е допуснал нарушения на административнопроизводствените правила.

Вътрешното решение на съвета за възможността на членовете му да гласуват "въздържал се" не опорочава процедурата и не влошава положението на някои от кандидатите, а по-ясно определя правилата за гласуването.