Административният съд в София-град (АССГ) не уважи жалбата на депутата от БСП Кристиян Вигенин против заповедта на шефа на БАБХ за евтаназирането на животни в Странджа като мярка срещу разпространението на чума при дребния добитък, съобщи "24 часа".

Припомняме, Вигенин депозира жалба в Административния съд в София-град поради съмнение в диагнозата на БАБХ за наличие на чума по дребните преживни животни.

Червеният депутат поиска заповедта да бъде отменена и умъртвяването на животните да спре.

БСП внесе жалба за спиране на евтаназирането на животни

БСП внесе жалба за спиране на евтаназирането на животни

Левицата е сезирала Окръжна прокуратура - Ямбол

Съдът сочи като мотиви да не уважи жалбата на Вигенин това, че депутатът не е представил доказателства по делото, че има правен интерес. Тоест липсват данни, че той е собственик на "дребни преживни животни" в селата в Странджа или че той по някакъв начин е заинтересовано лице по смисъла на заповедта на шефа на БАБХ.

Според магистратите също така Законът за ветеринарномедицинската дейност не предвижда възможността заповедите на директора на БАБХ, с които се прилагат мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на някои особено опасни заразни болести, да бъдат обжалвани като цяло.

Следователно дори и депутатът от БСП да бъде заинтересована страна по спора и да има глави "дребни преживни животни", той няма право да оспорва заповедта на директора на БАБХ, с която се въвеждат мерки за профилактика, в случая евтаназиране.

Решението на магистратите може да се обжалва пред върховния съд.