Адвокат Стефан Матеев, сочен от разследващите като организатор на обира в Роженския манастир, остава в ареста. Това решиха пловдивските магистрати, съобщи "Нова телевизия".

Делото стигна до тях, след като всички съдии от Сандански си направиха отвод, защото са в колегиални отношения със задържания.

Продължава издирването на двама от обирджиите на Роженския манастир

Продължава издирването на двама от обирджиите на Роженския манастир

Манастирът вече е отворен за посетители

Двама ученици и един младеж под ръководството на адвоката бяха задържани като престъпна група, нападнала игумен и решила да ограби Роженския манастир. Според разследващите адвокатът дал пари на учениците, за да му помогнат да намери скрито съкровище в светата обител.

Хванаха обирджиите на Роженския манастир
Обновена

Хванаха обирджиите на Роженския манастир

Задържаха 5-ма, част от които криминално проявени, търсят още 2-ма

"Отишли са да търсят имане. Или някаква карта, която да ги насочи къде би могло да бъде - не да крадат, камо ли да грабят", заяви адвокат Христо Стоянов.

Това било елементарна работа, почти детска, казва още защитата на един от учениците.

"Има един игумен, той точно в този момент се оказал там. За да могат да копаят, го връзват. После се сещат, че и телефона трябва да му вземат", обясни още адвокат Стоянов. После се сетили и за камерите и ги изскубали.

Соченият за лидер на групата им адвокат Стефан Матеев пък изобщо не бил там, твърди защитата му.

"Тези доказателства сочат на категоричен извод, че именно обвиняемите са виновни." С този мотив Районният съд в Пловдив остави адвокат Матеев и четвъртият член на групата - 21-годишен младеж, който живее в Кипър, в ареста. Мярката може да бъде обжалвана.