ПОСЛЕДНО:
С решение на министъра на правосъдието Антон Станков защитникът на българските медици адвокат Пламен Ялнъзов ще отпътува за Триполи до края на седмицата.
Целта на пътуването ще бъде проучването на ситуацията около насроченото за 25 януари наказателно дело срещу офицери от либийските следствени служби.

Възможността за конституирането им като страна по делото срещу либийските офицери, взели чрез мъчения самопризнанията от българските медицински сестри в Либия обсъди екипът адвокати по СПИН-делото Пламен Ялнъзов, Хари Харалампиев и Георги Гатев, както и координаторът на екипа Траян Марковски.

Българските адвокати очакват решение на междуведомствената комисия за тяхното заминаване и за конституирането им като страна по делото срещу либийските офицери.
След работната среща на юристите Траян Марковски съобщи, че те все още не са получили официална информация за насрочването на дело срещу мъчителите на 25 януари пред районния криминален съд на Триполи.

Марковски каза още, че завеждането на граждански искове срещу либийските офицери от страна на медиците е възможно и допълни, че има достатъчно време за конституиране на българската защита по новия процес.

Основното внимание на защитата е насочено към предстоящото обжалване на смъртните присъди пред Върховния съд на Джамахирията, обявиха още адвокатите.

По-рано днес в интервю за БНР адвокат Хари Харалампиев обясни и какво трябва да се изисква от либийските власти, за да бъдат допуснати български адвокати по делото срещу мъчителите пред районния криминален съд на 29 януари.

При първото си посещение в Триполи ние чакахме няколко дни, за да бъдем конституирани в бъдещия процес пред Върховния касационен съд.
А конституирането ни като защитници става единствено и само по волята на министъра на правосъдието на Джамахирията, каза юристът.

По думите му няма пречка на предстоящия процес срещу мъчителите да бъдат внесени и гражданските искове на медиците ни срещу тях.

Адвокатът изрази оптимизъм, че предстоящото дело срещу либийските офицери може да промени изцяло хода на СПИН-делото.
Ако се установи по категоричен начин, че самопризнанията на нашите медицински сестри са изтръгнати чрез насилие, съдбата на тяхното дело може да се преобърне на 180 градуса.
. Разбира се, ще се удължи твърде много агонията на българските медици, но едва ли Върховният касационен съд на Либия ще се съобрази с това – да изчака развитието на процеса срещу мъчителите и едва след това да насрочи делото, което предстои да бъде насрочено.

Адвокат Харалампиев допълни, че все още няма яснота кога ще се проведе заседанието пред Върховния съд на Либия по обжалването на издадените на 6 май миналата година смъртни присъди на петте медицински сестри.