Ако приемем, че актуализацията на бюджета на НЗОК ще е 250 млн. лв., разпределени върху 1 милион български граждани, които произвеждат БВП - това означава по 250 лева допълнителна здравна вноска от нас. Те идват от данъците ни. Това по същество е рекет. Договорът между нас и държавата е за една определена здравна вноска. Срещу тези пари обаче няма да получим различна здравна услуга.

Това заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" зам.-председателят на Реформаторския блок д-р Петър Москов.

„Не искам да давам оценка за актуализацията на бюджета като смислено действие. Не прави ли странно впечатление как някакви хора, представени институционално и не от собствено име, казват 320, други пък 330, трети - 250. Председателят на Лекарския съюз каза, че иска 320, но няма да се съгласи на по-малко от 250 - това са 70 милиона разлика, които вървят като джобни. Това е безумен разговор", категоричен бе той.

„В целия свят разходите за здравеопазване нарастват - с по 2-3%, там където има високи технологии, а в България - това е с 16% на година, посочи той. Реално по-малко от 10% от парите, които внасяме, отива за здравеопазване, другото отива за заплати и разходи на системата", допълни зам.-председателят на Реформаторския блок.

От своя страна началникът на Клиниката по интензивно лечение в "Пирогов" проф. Милан Миланов подчерта, че има две опасности. Първата е някой да си помисли, че е решил проблема в здравния сектор. Той виси над България от септември миналата година, когато за първи път заговорихме за актуализация на бюджета на Касата. Другата опасност е да се реши, че при всяка такава ситуация проблемът ще се решава чрез актуализация на бюджета и недостатъците на здравната система да продължат.

„Ако гласуват да се увеличат парите на Касата с милион и двеста или триста хиляди, това ще е като да правиш аналгезия на счупен крак - повече няма да боли, но фрактурата ще си остане. Все пак това може би ще облекчи болниците", допълни той. Според него в служебния кабинет не са нужни повече от четирима министри.