Пациентските организации „Заедно с теб" алармираха, че до тях са дошли сигнали за липса в аптечната мрежа на лекарство за астма (Symbicort Turbuhaler), отпускано безплатно от НЗОК.

Техните пациенти са принудени да обикалят от аптека на аптека в търсене на поне една опаковка от животоспасяващо лекарство.

Проблемът е не само липсата на лекарството, но и това, че при изтичане на срока на безплатната рецепта, поради административни причини, пациентите губят правото си на месечната доза.

Пациентите са уведомили НЗОК за този проблем, но разрешение няма и оттам са ги насочили към фирмата производител. При проведен разговор с фирмата вносител днес, те заявиха, че при тях няма постъпили сигнали за липса.

В тази връзка пациентските организации призоваха здравния министър Петър Москов да вземе мерки и направи проверка за причините за липсата на лекарството за астма по дистрибуторските складове (по информация от аптеките и неофициално обсъждане на предполагаема причина, а именно паралелен износ) и да вземе отношение за разрешаването на този проблем.

"Използваме случая да призовем пациентите от цялата страна при липса на лекарства за каквото и да е заболяване да ни сигнализират своевременно, за да можем да подаваме информацията до институциите и да окажем съдействие", посочват от "Заедно с теб".