Телефонен измамник е задържан в русенския град Ветово по случай на измама в град Солун, Гърция. Криминалистите от ГДНП са работили заедно със Службата за защита на имуществото в град Солун след реализирана телефонна измама на 20 август.

Самата измама е извършена в традиционен стил - нужда от средства за спешна операция на близък, на жертва е станала възрастна жена от Солун, която е изгоряла с 30 000 евро.

Първо на територията на град Солун е задържана 67-годишна жена, българска гражданка, в която била открита част от инкриминираната сума - 21 650 евро и 229 долара. Малко по-късно, на адрес в гр. Ветово, криминалистите задържали и фактическия извършител на измамата, мъж на 40 години. На адреса, обитаван от него, са открити мобилни телефони, СИМ-карти и други вещи, които имат отношение към престъпната му дейност. По случая е установена и съпричастност на още една българка - на 65 години, която заради заболяване от ковид към момента не е задържана.

И тримата са с множество криминалистически регистрации и са вече осъждани.

Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура в Русе.

От МВР използват повода отново да призоват хората по никакъв повод да не се поддават на телефонни обаждания от непознати. Когато това се случи, да не действат емоционално, веднага да потърсят връзка с близките си или да подадат сигнал на тел. 112.