Телефонните измамниците вече са се ограмотили и са наясно, че в полицията майори и сержанти няма.

Сега вече се обаждат с актуалното към момента звание в МВР„комисар“, въпреки че използват познатите схеми за заблуда най-вече на възрастни хора - настояват за съдействие за залавяне на престъпни групи или искат пари за по-лесно освобождаване от ареста.

Само за няколко часа са регистрирани над 10 опита за телефонни измами в Пазарджик, Този път на домашните телефони на възрастни хора се обажда мъж, представящ се за "комисар Тодоров от "Тежки престъпления".

Той информира съответния възрастен човек, че негов близък /син, дъщеря, внук и т. н./, е задържан за извършено престъпление или за пътнотранспортно произшествие. Измамникът уведомява потенциалната си жертва, че за да улесни излизането от ареста, е необходима парична сума.  

Телефонните измамници бяха много активни и вчера в Шумен, където десетки жители са подали сигнал в полицията само в рамките на два часа. Сигналите са отново за „акция на полицията“, по време на която се иска съдействие уж за залавяне на престъпници.

Най-странно било телефонно обаждане, по време на което „криминалист“ поискал от жена в Шумен е да затвори прозорците си, да заключи вратите на жилището, да каже къде живее и да хвърли през прозорец или тераса всички парични средства, които има.

От МВР използват случая отново да призоват да не се дават пари на непознати хора и да предупредят, че ако непознат поиска пари по телефона, по какъвто и да е повод, това е сигурен белег, че става въпрос за измама.