Ил. Павлов Пълна амнезия беше обхванала свидетелите по делото “Луканов”. Тон за това даде президентът на “Мултигруп” Илия Павлов, който се появи в залата, след като беше призозаван неколкократно, предаде БНР. На повечето от въпросите, които му бяха зададени, отговаряше с думите "не знам" и "не си спомням", поради което се наложи да му прочетат част от показанията, дадени пред следствието. От тях стана ясно, че цялото ръководство на "Мулгигруп" в деня на убийството на Луканов, на 2 октомври 1996 година е било в Палма де Майорка.

През септември същата година, по време на събрание на "Топ Енерджи" в Москва, репликата "Аз карам влака", казана от Павлов на Луканов, предизвикала остра свада между тях и това наложило руските домакини да помолят президента на "Мултигруп" да се извини на Луканов.

Адвокатите на петимата обвиняеми подложиха на кръстосан разпит Илия Павлов с идеята да внушат, че той стои зад убийството на Андрей Луканов.

Пистолетът, с който е убит Луканов, е бил намерен час след убийството и е подхвърлен 35 дни по-късно от полицията, стана ясно от свидетелските показания на две журналистки. Ирен Делчева, написала ден след убийството във вестник "Нощен труд", че час след разстрела са намерени дрипи и чанта с пистолет "Макаров" със саглушител. Информацията й съобщил цивилен полицай на мястото на убийството. Според мателиалите по делото, пистолетът е открит 35 дни по-късно от 82-годишния Цвятко Николчевски, зад радиатора във входа на блока му на ул. "Димчо Дебелянов".

Другата журналистка, Надя Чолакова, написала, че жена от блок №86 изтичала и извикала "Открих дрехите на убиеца" също в деня на убийството и че полицаи допускат, че оръжието може да е подхвърлено много по-късно. Двете потвърдиха показанията си.

По време на следствения експеримент утре трябва да се потвърдят твърденията на адвокатите, че пистолетът изобщо не се побира зад радиатора на парното.