Ако няма актуализация на бюджета на Здравната каса в рамките на този парламент или не се намери решение да се покрие недостига на средства в касата, ще последват протести от страна на болниците. Това каза председателят на Асоциацията на университетските лечебни заведения у нас проф. Валентин Игнатов пред Дарик радио.

По-късно стана ясно, че здравният министър Таня Андреева е дала положителен отговор за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи БиТиВи.

Проф. Валентин Игнатов подчерта, че ако необходимата актуализация на парите за здраве се остави в ръцете на следващия парламент, дотогава няма да има здравеопазване. В открито писмо до медиите университетските болници декларират, че няма да отказват лечение, нито да затварят врати. Орязването на парите им от страна на Здравната каса обаче вече било поставило тези болници в невъзможност да плащат на фирмите, които доставят лекарства, медицински изделия и консумативи.

Като еднолични и императивни определят университетските болници в страната действията на Здравната каса, в рамките на които тя сама решавала колко от дължимото на болниците да заплати.

Според проф. Валентин Игнатов начинът, по който институцията финансира болниците, бил в противоречие както със Закона за здравето, така и с българската Конституция.

От университетските лечебни заведения уверяват, че няма да затварят врати, нито да отказват лечение. Към този момент предложението за актуализация е внесено в Здравното министерство.