Антикорупционната комисия проверява за конфликт на интереси министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, стана ясно от съобщение на КПКОНПИ.

Проверката е по публикация в сайт от 12 и 14 юни 2020 г. Според публикациите, съпругата на Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите е изпълнителният директор на Фондация "Просвета" Мария Карабельова - Маргаритова. Маргаритова е кума на образователния министър Красимир Вълчев и е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество "Бонафиде Адвайзърс" ООД.

В публикациите се твърди, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от Министерството на образованието и науката (МОН).

Всички нови учебници на издателска група "Просвета" за 11-ти клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В публикациите се твърди, че съпругата на министъра на образованието е собственик на "ПР енд ивент консултинг" АД. Тази агенция организира събития и медийно обслужване Комисията за защита на потребителите и Европейския потребителски център - България срещу бюджет от около 100 000 лв. Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството "Бонафиде Адвайзърс" ООД, пише в съобщението за проверката на КПКОНПИ.

Според Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), има конфликт на интереси, когато човек на висша публична длъжност, има частен интерес и този интерес може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на служебните му задължения.

След проучване на документи от Комисията се произнасят с мотивирано писмено решение в двумесечен срок, което може да бъде обжалвано.

Разследват конфликт на интереси при кмета на Ракитово

Разследват конфликт на интереси при кмета на Ракитово

Сключвал договори за горива и дърводобив с фирми, свързани със синовете му

Малко по-късно от пресслужбата на Комисията за защита на потребителите съобщиха, че председателят на комисията Димитър Маргаритов е удовлетворен от проверката на Антикорупционната комисия.

Комисията за защита на потребителите ще съдейства на Антикорупционната комисия, увериха от КЗП. "Убедени сме, че след извършената проверка ще бъде установено спазването на българското и европейско законодателството", се казва в съобщението на КЗП.