"Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за избор на определени органи - било Инспекторат към съдебната власт, било парламентарната квота на ВСС. В същото време това решение засяга и самия КС, защото имаме непопълнен състав на Конституционния съд - две непопълнени места от квотата на Народното събрание".

Това заяви пред БНР бившият министър на правосъдието Антон Станков. 

Повод за думите му е решение на Конституционния съд членовете на Инспектората към ВСС могат да продължат работа след края на мандата си. 

1897 сигнала за съдебни нарушения през 2020 г. проверявал Инспекторатът на ВСС

1897 сигнала за съдебни нарушения през 2020 г. проверявал Инспекторатът на ВСС

Някои от мерките за защита от домашно насилие са неприложими

Той подчерта, че когато решението на КС бъде публикувано в Държавен вестник, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев трябва да се върнат автоматично на местата си в КС, докато бъдат избрани нови конституционни съдии на тяхно място.

"Това е тълкувателно решение и има действие назад. Ще ми е любопитно дали ще ги възстановят Анастасов и Илиев. ... Това решение се очакваше за ВСС, но заради липсата на политическа воля КС навлезе в една много тежка материя, на практика замести волята на Народното събрание. Последните 2-3 години парламентът систематично не прояви воля да управлява", смята бившият правосъден министър.

По думите на Станков в момента страната е "полупарламентарна република". 

ВСС ще продължи да работи, макар и с изтекъл мандат

ВСС ще продължи да работи, макар и с изтекъл мандат

Към момента с изтекъл мандат работят още Сметната палата и БНБ

На хипотезата, че КС се беше произнесъл, че при изтичане на мандата мястото се освобождава, бившият министър на правосъдието коментира, че така държавата би блокирала.

Според него това не е по-добрият вариант, но от юридическа гледна точка е по-правилният

Тревога за ВСС в доклада на ЕК за България

Тревога за ВСС в доклада на ЕК за България

Европейската комисия ни смъмри заради липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта

"Решението на КС е палиативно, лекува симптомите, а не същността на заболяването. В дълбока криза сме. Държавата е разклатена фундаментално в основите си. Конституцията в момента не се спазва, дописва се. Разтревожен съм истински", каза Станчев.

Според него трябва да има питане до КС за правомощията на служебното правителство:

"Очерта се серия от служебни кабинети и всеки надминава другия в размаха си на политически действия. Конституцията е сложила една рамка, че те трябва да обезпечат изборите, но не и да провеждат политики", обясни Антон Станчев.