Апелативният съд Бургас отмени присъда на Окръжния съд по т.нар. дело "Гранити".

С присъдата подсъдимите Стоян Петров и Стоян Колев са признати за виновни за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, а подсъдимите Станислав Михайлов, Галин Костов и Нено Стоянов са оправдани по повдигнатите им обвинения. Делото е върнато за ново разглеждане от Окръжен съд Бургас.

Според въззивния съд мотивите към присъдата на първоинстанционния съд са взаимно изключващи се и противоречиви. Освен това липсва анализ на събраните по делото доказателства, уличаващи всеки един от оправданите подсъдими за съпричастност към вменените им деяния, и мотиви за тяхното оправдаване.

Според Апелативен съд Бургас решаващата инстанция не е коментирала съществуващо противоречие в обвинителния акт относно физическия извършител на убийството.

Горното според Апелативния съд представлява нарушение на процесуалните правила, приравнено на липса на мотиви и основание за отмяна на присъдата.

Припомняме, присъда от 24.06.2014 г. Окръжен съд Бургас призна за виновни и наложи на Петров и Колев наказание 18 години лишаване от свобода за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

Той изчезна на 7 март 2008 година, а една година по-късно - през октомври 2009 година трупът му бе намерен в местността Горска нива край несебърското село Паницово.