Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) смята, че идентификацията на пациентите не е достатъчно основание за използването на пръстовите им отпечатъци, съобщава БНТ.

Припомняме, преди два дни здравният министър излезе с предложение отпечатъците да се използват за приемане на пациентите в болници.

Болниците и аптеките трудно можели да отговорят на завишените изисквания за защита на биометричните данни. Освен това законът не позволява да се използват данни от пръстови отпечатъци, събирани от МВР и паспортните служби.

Личните данни, включително и биометричните, се събират с конкретна цел, която не може да се постигне по друг начин. Така че, Законът за защита на личните данни първо изисква достатъчно основания.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов обясни, че в случаите, в които конкретната цел може да бъде постигната с други средства, не би трябвало да се събират лични данни в повече от необходимия обем, за да може едно физическо лице да бъде идентифицирано.

От комисията смятат, че за да бъдат предотвратени злоупотребите от страна на болниците други мерки биха били по-адекватни. По мнението на Караджов такава мерки са засилване на ролята на инспектората на здравното министерство, на самата НЗОК. Те трябвало да предприемат други действия, които не са свързани със събиране на лични данни.

Разпознаването чрез пръстови отпечатъци освен това дублирало усилията за въвеждане на лична здравна карта. Отпечатъците пък сами по себе си не можели да идентифицират пациентите, ако няма база за сравнение. В паспортните служби и криминалния регистър има две бази на биометричните данни. Достъпът до тях става само с разрешение на съда, в изключителни случаи.

Венцислав Караджов е категоричен, че администрациите в качеството на болници и аптеки не могат да имат достъп до базата данни на МВР. Свободен достъп до данните на паспортните служби нямали дори криминалистите. Освен това там събират отпечатъци от скоро и то на тези, които са получили новите международни паспорти с чип.

Право да събират биометрични данни нямат и фирмите, използващи отпечатъците на служителите за вход. Системите им за разпознаване, както и тези на различни електронни устройства генерират кодове, без да пазят биометрично изображение.