Инспектор от ИАРА източвал еврофондове чрез тъща си. Това стана ясно по време на брифинг на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която предостави подробности за операцията от вчера.

Припомняме, изпълнителният директор на Рибната агенция - Янчо Янев, бе арестуван за злоупотреби при съвместна акция на ДАНС и ГД "Национална полиция".

13 разследващи екипа работели по случая, касаещ злоупотреби с евросредства, извършени от длъжностни лица от ИАРА, обяви Арнаудова.

С евро пари се е облагодетелствало еднолично търговско дружество "Капитан Z", управлявано и представлявано от лицето Бонка Тодорова. Дружеството е предоставило неверни сведения пред ИАРА, за да участва и да получи субсидия по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство".
За да бъде допуснато до участие по програмата, са представени неверни сведения, че дружеството има разрешение за улов на калкан за 2 години. По този начин на фирмата са изплатени 59 972 лв. субсидия.

Арестуваха шефа на ИАРА - Рибната агенция

Арестуваха шефа на ИАРА - Рибната агенция

Трима са задържани при акция на ДАНС

Арнаудова разясни какво е и участието на трите задържани лица. Основен извършител е Златин Георгиев, инспектор в ИАРА. Другият задържан е Петър Генов, който не е служител на агенцията, но представлява сдружение с нестопанска цел "Морски звуци". Задържан е и изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев.

Златин Георгиев е представил неверните сведения пред ИАРА, чрез представляващата дружеството Бонка Тодорова. Тя е подписала заявлението за участие, без да знае, че потвърждава неистина. Бонка Тодорова е тъща на Златин Георгиев, поради което се е подписала на документите, доверявайки се на зет си. Петър Генов е лицето, което е изтеглило на различни траншове парите, преведени като евросубсидия.

Престъпното деяние е извършено в периода март-октомври 2015 г.
Златин Георгиев работи като инспектор в ИАРА от 2015 г., а Янев е шеф на агенцията от 2014 г.

Тримата задържани още не са обвинени, тъй като се чака да приключат разпитите на свидетелите. След това ще им бъдат повдигнати обвинения, а ако вината им бъде доказана, ги чака затвор между 2 и 8 години.

До момента при извършените претърсвания са иззети документи и компютърни конфигурации. Предстоят и компютърни експертизи, които да установят съдържанието на харддисковете. СРС-та не са използвани.

Арнаудова обясни, че ще бъдат внесени искания до СГС за отстраняване от длъжност на Янчо Янев и Златин Георгиев.

Разследването има няколко направления. Изискани са всички документи по цялата мярка на оперативната програма и ще бъде направен анализ на всяко едно от лицата, които са получили евросубсидии. Ако бъде установено престъпно деяние и по отношение на други бенефициенти, ще се повдигат още обвинения.

Арнаудова обясни, че ако се наложи, ще се поиска съдействие и от ОЛАФ.