Пловдивската районна прокуратура образува досъдебно производство за измама спрямо 40-годишен мъж, представял се за полковник от ДАНС, съобщиха от Апелативна прокуратура в града.  

Акцията по задържането му е проведена съвместно с ДАНС и отдел “Криминална полиция” към ОД на МВР-Пловдив.

40-годишният С. Д. с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил и поддържал у някого заблуждение и с това му причинил имотна вреда, като се е представил за длъжностно лице.

До момента е установено, че на 26 юли 2016 година С. Д. се обадил на 36-годишен мъж от гр. Пловдив, който е военнослужещ. Той се представил за полковник Николов от ДАНС и му предложил да го уреди на работа в ДАНС като за предложената „услуга“ му поискал 660 лева.

По време на разговора мъжът, който се представил за „полковник“ Николов обяснил, че разполага с телефона на военнослужещия от негов колега. Няколко часа по-късно С. Д. е задържан при предаването на паричната сума, близо до училище в гр. Пловдив.

Акцията по установяването и задържането на С. Д. е проведена съвместно с ДАНС и отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив продължава разследването за установяване на съпричастност на С. Д. и към други случаи на измама. Според предварителните данни те са на стойност около 20 000 лева и са извършени по същата схема.

С. Д., който се представил за "полковник" от ДАНС, е в ареста за срок от 24 часа по Закона за МВР и предстои с удължаване на мярката му за 72 часа. Той ще бъде привлечен като обвиняем.