В архива на НАП, за който "Информационно обслужване" отговаря, не е проникнато. Това увери проф. Михаил Константинов в студиото на БиТиВи.

"Базата данни, за която отговаряме, е непокътната", бе категоричен Константинов. Той омаловажи случая с хакерската атака спрямо НАП. Според него проникнато е в "някакъв сървър на НАП с хаотично кумулирани работни файлове": Пробита е една информационна система на НАП която те са си създали и те си обслужват.

Освен това информацията, която е изтекла, не е толкова сериозна, че да се драматизира. Според Михаил Константинов не е анализирано още точно каква информация е изтекла и дали всъщност тя е сериозна. Затова е прокуратурата е преценила, че това не е критична информация, и е свалила обвинението спрямо задържания IT-специалист Кристиян. Това не означава невинност обаче, заяви Константинов, който е убеден, че именно Кристиян е проникнал в сървъра на НАП.

Изтичането на ЕГН-та на много хора също бе омаловажен - Системата на ЕГН-та отдавна е пробита, заяви Константинов и припомни, че доскоро всички ЕГН висяха навсякъде като част от избирателните списъци.

Системите в България са слабо защитени. Но така е по целия свят, допълни Михаил Константинов и посочи като пример удара спрямо ЦРУ, което е вече удар по националната сигурност и много по-сериозно.

Според него в България няма системен подход към защитите, всеки си защитава каквото си иска и както си иска. Именно това трябва да се поправи, според Константинов.