Увеличаването на хората с наднормено тегло расте с извънредно големи темпове.

Специалистите смятат, че през 2025 година броят на затлъстелите ще достигне 2 милиарда и 700 милиона. Миналата година те са били 2 милиарда души.

Проблемът е с изключително медицинско и социално значение, коментира председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването  и съпътстващите го заболявания и изпълнителен член на борда на Европейската академия на науките по хранене доц. д-р Светослав Ханджиев, цитиран от БНР.

По данни от  Европейския конгрес по затлъстяване в Прага България е на пето място в Европа по затлъстяване на децата. Прогнозата не е добра, коментира доц. Ханджиев.

Едва 21% от населението на България над 18 годишна възраст има някаква физическа активност и тя се изразява в т.н.

По думите на Ханджийски обездвижването е много силно изразено при подрастващите и акцентът на кампаниите трябва да се постави върху тях. „Защото затлъстяването започва още от ранна детска възраст", обясни Светослав Ханджиев.

Той цитира и данни от  проучване, осъществено в 7 европейски страни, оповестено преди дни в Брюксел, според което българските деца стоят най-много от всички пред телевизора - 25 часа седмично.

Според него обаче е необходимо много внимателно да се коментират т.н. „вредни" храни, защото всеки организъм и случай е индивидуален и това, което е вредно за един, е полезно за друг. Налагането на такси върху „вредните храни" също не е правилен подход и той е отречен в Европа, заяви още доц. д-р Светослав Ханджиев