Когато Цветанов беше министър на вътрешните работи, България се беше превърнала в Биг Брадър. Това заяви шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в интервю за БНТ.

Панов направи коментара си във връзка с решението на съда да отмени 4-годишната присъда на МВР шефа в кабинета „Борисов 1" за „Не"-тата.

Припомняме, в петък в късния следобед ВКС публикува на сайта си решението по делото, с което отмени ефективната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, постановена от долната инстанция и върна делото за ново разглеждане. Така касационните съдии уважават жалбата на Цветанов срещу присъдата още на Софийски градски съд, която бе потвърдена и от Апелативния съд.

Цветанов бе съден за това, че шест пъти е отказал да разпише позволено от съдия разпореждане за прилагане на специални разузнавателни средства  на бившия шеф на антимафиотите от Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души.

Лозан Панов отказа да дава оценка на решението на съдебния състав. Той не коментира и как това решение ще се отрази на имиджа на съдебната система.

Лозан Панов изрази опасение темата за съдебната реформа да не бъде използвана в контекста на предстоящия местен вот. Той каза, че подкрепя предложенията за промени в Конституцията, но има притеснения за това колко време ще се отдели за същински дебат по темата.

Той се притеснява дали предстоящите местни избори няма да повлияят на политиците в този момент да използват съдебната реформа като лозунг. Лозан Панов е категоричен, че ако това наистина случи, има много рискове за съдебната реформа.

Той смята, че първото нещо е дебатът около самите реформи. "Промяната на Конституцията какво всъщност цели. Дали е тази дълбока реформа, която се иска и дали тя не засяга само ВСС", коментира още шефът на ВКС.

На въпрос има ли противоречия с правосъдния министър Христо Иванов по идеите за реформата на съдебната власт, Панов коментира, че промените са забавени. Според него съдебната реформа е загубила темпо.