За сръбския подземен свят България е преди всичко транзитна страна към Афганистан, но и временно убежище за сръбските престъпници, които се укриват там след местните дела.

Това твърди пред сръбския вестник Блиц неназован източник от ръководството на сръбското вътрешно министерство в статия озаглавена "България - база на сръбската мафия".
Повод за материала е наскоро заловения у нас сръбски наркобос Будимир Куйович.

За връзките между сръбския и българския подземен свят обществеността бе запозната по време на полицейската акция “Сабя”, последвала убийството през март 2003 година на сръбския премиер Зоран Джинджич, но и по-рано съществуваха добре разработени канали, се казва в статията.

Земунският клан си набавяше дрога чрез Роби от България, който по-късно бе убит (хърватският гражданин Роберт Шкарица бе убит в средата на 2003 година в кв. Павлово, бел.ред).
И Легия често е посещавал България, където е бил и месец преди убийството на Джинджич, посочва източникът на вестника.

В България действат много успешно сръбски наркобосове, но територията е претъпкана и с дилъри, и със стока, поради което стават все по-чести саморазправи между шефовете на дилърите на дрога, пише авторът на статията.

Изданието констатира, че в България се води жестока борба за преразпределение на пазара, като цитира убийствата на Илия Павлов, прокурора Николай Колев и бившия психолог на баретите Владимир Димов.

Българите, сърбите и македонците са тройката, без която няма балкански подземен свят
-- в-к "Блиц"
След премахването на извънредното положение в Сърбия имаше сблъсък между български и албански наркодилъри за влизане в Сърбия, както и сръбските местни дилъри, които не искаха да пуснат чужденци на своя територия, се казва още в материала.

Все пак, пише авторът, връзките между тях са много тесни.
Българите, сърбите и македонците са тройката, без която няма балкански подземен свят.
Бивши служители на специалните служби, които преминаха на страната на организираната престъпност, продължават да поддържат близки контакти и не се колебаят в по-чувствителните работи, твърди същият източник пред вестник “Блиц”.