Страната ни става много лесна плячка на скандални съобщения.
Това заяви за Дарик радио Димитър Йончев председател на неправителствения Балкански форум по сигурността и бивш председател на Комисията по сигурността във Великото народно събрание по повод информацията в германската преса, че български шпионин е изнасял важна информация от Германия за България.

•Мисля че е крайно време нашата власт да покаже достойнство, да даде урок.
Много сериозно дипломатически да настоява пред Германия и пред източниците, които разпространяват такива слухове за ясни доказателства за отговорност, тъй като такива неща на крайно предварително равнище са типични скандали, които се правят с цел отвличане на внимание, обществено мнение, успокояване на нещата, откриване на врага в едно такова време.

Склонен съм да мисля, че това е в перспективата на едно бъдещо включване на нашите страни в Европейския съюз. Ксенофобия виждам в цялото това нещо на Централна Европа•.

Димитър Йончев изрази съмнение относно автентичността на подобно начинание от българска страна.

Германия не фигурира сред страните, които България разузнава и това е вече повече от десетилетие, обясни бившият председател по сигурността.

•Така че това, което ни приписват е абсолютно несъстоятелно и всички, които в страната вземат решения и имат контакт с този проблем, те знаят това. Така че мълчанието ни не е достойно.•